Yrityksen arvonmääritys
Yrityksen arvo kannattaa määrittää säännöllisesti
Yksityisen, pörssiin listautumattoman yrityksen säännöllinen arvonmääritys on järkevää. Se paljastaa yrityksen senhetkisen kunnon, ja siksi ajantasaisesta, perustellusta ulkopuolisen asiantuntijan näkemyksestä on konkreettista hyötyä esimerkiksi rahoitusneuvotteluissa tai omistusjärjestelyissä. Määrittämällä yrityksen arvon säännöllisesti, on sitä mahdollista hyödyntää myös johtamisen työkaluna.
Yrityksen arvolle ei ole olemassa yhtä absoluuttisen oikeaa summaa, eikä listautumattoman yrityksen arvonmääritykseen ei ole yhtä, oikeaa tapaa. Listautuneiden yritysten arvo taas määräytyy käytännössä pörssissä markkinan ohjaamana. Arvonmääritys on nimensä mukaisesti arvio, jonka tekeminen vaatii runsaasti asiantuntemusta, näkemystä ja pohdintaa. Siksi asiantuntijan tietotaidon hyödyntäminen on enemmän kuin viisasta.
Tarvittaessa olemme apunasi myös muissa vaihtoehtoisissa arvonmääritysmenetelmissä ja laskelmissa, Due Diligence -tarkastuksissa ja yrityskaupan konsultoinnissa. Saat asiantuntijoiltamme apua myös Verohallinnon ennakkoratkaisuhakemuksissa, osake- tai liiketoimintakaupassa sekä sulautumisessa, jakautumisessa ja muissa mahdollisissa yritysjärjestelyissä sekä niihin vaadituissa dokumenteissa. Tarvittaessa tarjoamme myös syvempää erikoisosaamista vaativaa konsultointia ja neuvontaa esimerkiksi verotukseen, yrityshallintoon, yritysjärjestelyihin ja juridiikkaan liittyen.
Arvonmääritys palveluna sisältää:
- Aloituspalaverin, jossa käymme läpi yritystoiminnan ja arvonmuodostuksen kannalta keskeisimmät elementit, verotusnäkökohdat sekä selvitämme yritysvarallisuuden ja -velat
- Yrityksen osakekannan tai liiketoiminnan arvomäärityksen tuotto- ja substanssiarvomenetelmällä
- Arvonmääritysraportin laskelmineen ja perusteluineen
- Lopetuspalaverin, jossa esittelemme ja läpikäymme arvonmääritysraportin
Säännöllinen yrityksen arvonmääritys pitää sinut ajan tasalla yrityksesi tilanteesta. Asiantuntijamme neuvovat kaikissa arvonmääritykseen liittyvissä kysymyksissä. Ota yhteyttä!
Meillä sinua palvelee joukko kokeneita talouden ja yritystoiminnan asiantuntijoita – Ammattilaisemme auttavat kaikissa arvonmääritykseen liittyvissä kysymyksissä!
Talouden ammattilaisina ja kumppaninasi meidän tehtävämme on varmistaa, että sinä voit keskittyä olennaisimpaan eli ydinliiketoimintaasi ja sen kehittämiseen. Yrityksesi arvonmääritystä tehdessä huolehdimme prosessin sujuvuudesta ja autamme sen jokaisessa vaiheessa.
Mitä hyötyä arvonmäärityksestä on ja milloin se kannattaa tehdä?
Arvonmääritys nivoutuu moniin erilaisiin tilanteisiin yrityksen elinkaaren aikana. Yrityksen arvo on tarpeen määrittää esimerkiksi uuden osakkaan tullessa mukaan yhtiön toimintaan, ennen osakassopimuksen laatimista. Arvonmääritys on tarpeen myös sukupolvenvaihdoksen tai yritystoiminnan päättymisen yhteydessä.
Sukupolvenvaihdoksessa arvonmääritys suoritetaan verotuksen vuoksi ja yritystä myydessä arvo määritetään, jotta tiedetään, millaista hintaa yrityksestä voidaan pyytää. Ulkopuolisen asiantuntijan tekemästä arviosta on hyötyä myös esimerkiksi rahoitusneuvotteluissa tai omistusjärjestelyissä. Lisäksi arvonmääritys voi tulla eteen esimerkiksi osakkeenomistajan osakkeiden lunastuksessa, osakevaihdossa sekä perhe- ja perintöoikeudellisissa tilanteissa kuten perunkirjoituksessa.
Mitä toimenpiteitä arvonmääritys vaatii?
Kun arvonmääritystä lähdetään tekemään, aloitetaan kartoittamalla kokonaistilanne, jota varten määritys laaditaan. On tärkeää, että kuvailet yrityksesi toimintaa avoimesti – avaat liiketoimintamallia ja arvonmuodostuksen kannalta keskeisiä elementtejä. Yrityksen varallisuus ja mahdolliset velat tulee selvittää ja listata ylös. Kun hoidat pohjatyön kunnolla, on asiantuntijoidemme helpompi auttaa sinua totuudenmukaisen arvonmäärityksen laatimisessa.
Harkitsetko taloushallinnon ulkoistamista? Lue oppaasta, mitä kumppania valitessa kannattaa huomioida!
Luotettava tilitoimisto on yksi yrittäjän tärkeimmistä kumppaneista. Lataa opas, jossa kerromme, mistä tunnistat toimivan taloushallinnon kumppanuuden.
Niin ensimmäistä tilitoimistoa kuin uutta taloushallinnon kumppania etsiessä on tärkeää löytää itselleen sopiva kumppani.
Tämä opas on tarkoitettu kaikille yrittäjille ja liike-elämän toimijoille tueksi taloushallinnon kumppanin valintaan.

Artikkeleita yrittäjyydestä ja verotuksesta

Vinkit yrittäjän verosuunnitteluun: kannattaako nostaa osinkoa vai palkkaa?
Voiko yrittäjä vaikuttaa maksamiensa verojen määrään? Miten vero-optimointia voi tehdä, ja kannattaako se? ”Ylimääräistä” veroa ei ole mieluisaa ... Lue koko juttu»

Mitä on tilinpäätössuunnittelu ja miten tilinpäätökseen kannattaa valmistautua?
Syksyllä useiden yritysten tilikausi lähestyy loppuaan, jolloin tilinpäätöksen suunnittelu ja toteutus tulevat jälleen ajankohtaiseksi. Lait ja ... Lue koko juttu»

Kasvua vai tasaista toimeentuloa? Kokenut tilitoimisto on asiakkaansa tarpeisiin mukautuva kumppani tämän tilanteesta ja tavoitteista riippumatta
Kaikki yrittäjät eivät unelmoi suurista kasvuaskelista, vaan tavoitteena on hyvä, tasainen toimeentulo. Suuri osa suomalaisista yrityksistä itse ... Lue koko juttu»

Yrityssaneeraus voi auttaa yrityksiä selviämään vaikeiden aikojen yli, mutta miten?
Yrityssaneeraus on laissa yrityksen saneerauksesta säädetty menettely, jolla turvataan taloudellisissa vaikeuksissa olevan jatkamiskelpoisen ... Lue koko juttu»