Dylan Hughes: ”Kirjanpitäjät ovat yrityksen henkilääkäreitä”

03.04.2019 | Aallon uratarinat

”Päädyin tilitoimistoalalle puolivahingossa”, nauraa Dylan Hughes, Aallon Helsingin asiakaspalvelupäällikkö ja kirjanpito-osaston esimies.

Vuonna 1990 Dylan Hughes ryhtyi yrittäjäksi Pirkanmaalla ja päätti hoitaa toiminimensä kirjanpidon omin päin. Kirjanpidon oma-aloitteinen opintopolku oli pitkä ja vaikea, mutta Dylan oli hellittämätön. Pian hänen yrittäjäkaverinsa alkoivat kääntyä hänen puoleensa saadakseen apua omissa kirjanpidoissaan, kunnes jossain vaiheessa Dylan totesi olevansa tilitoimiston omistaja.

”Jos olisin silloin tiennyt kirjanpidosta sen, minkä tiedän nykyään, niin olisin kiltisti ulkoistanut kirjanpitoni asiantuntijalle”, naurahtaa Dylan Hughes.

Omatoiminen kouluttautuminen kirjanpitäjäksi

Kirjanpitäjästä controlleriksi ja sen jälkeen asiakaspalvelupäälliköksi – Dylan Hughes on päässyt kasvamaan työtehtävien mukana.

”Alun perin minulla ei ollut mitään muodollista alan tutkintoa, mutta silti piirsin tiliristikoita”, Hughes kertoo.

Toimiessaan yksinyrittäjänä Dylan tottui omatoimiseen kouluttautumiseen; hän seurasi jatkuvasti lainsäädännön ja tilitoimistoalan muutoksia, kävi kursseilla ja seminaareilla sekä kehitti kirjanpito-osaamistaan kokemuksen kautta. Esimiesten kannustamana Hughes on jatkanut samaa otettaan myös päästyään tilitoimistolle töihin. Myöhemmin hän suoritti KLT-tutkinnon.

”Yrittäjänä tiesin, että tykkään kirjanpidosta ja haluan tehdä sitä jatkossakin, vaikka osaamiseni oli melko heikko verrattuna nykyiseen. Mutta nyt, kun tunnen alan paremmin, niin voin sanoa, että tämä on minun tärkein elinkeinoni”, toteaa Dylan Hughes.

Oltuaan yrittäjänä toistakymmentä vuotta Dylan päätti vaihtaa yrittäjäuransa kirjanpitäjän työksi nykyisin Aallon Helsinkiin kuuluvaassa Talouskolmiossa, jossa hän on viihtynyt jo 6 vuotta.

”Musiikki on matematiikkaa, tilinpäätös on taideteos”

Kun Dylanilta kysyy, mikä vetää hänet tilitoimistoalalle, hän miettii hetken ja nauraa: ”Minä jollain kieroutuneella tavalla tykkään numeroista. Tykkään myös höpötellä ihmisten kanssa. Tilitoimistoala mahdollistaa näiden kahden asian yhdistämisen.”

Dylanin mukaan parasta ja palkitsevinta kirjanpitäjän työssä on se, että saadaan aikaan ratkaisuja asiakkaan ongelmiin. Hän kokee työn imua ja onnistumisen tunteita tehdessään merkityksellistä työtä, tukiessaan tiimiään sekä oppiessaan jatkuvasti uusia mielenkiintoisia asioita.

”Kun asiakas saa ahaa-elämyksen ja toteaa, että hän ei tiennytkään, että tietyt asiat voidaankin ratkaista paremmalla tavalla, tuo se minulle hirveästi tyydytystä. Autan myös tiimini jäseniä oivaltamaan heidän asiakkaidensa tarpeita samalla tavalla.”

Kirjanpitäjä on asiakkaan etua ajava läheinen kumppani

Tiukka nuttura päässä, tylsä tosikko, käsittelee paperisia kuitteja ja kieltää kaiken huvin. Kenestä on kyse?

Todellisuudessa kirjanpitäjästä on tullut kumppani, jonka kanssa mietitään yhdessä, miten asiakkaan liiketoiminta saadaan lentoon. Digitalisaation ansiosta kirjanpitäjällä on enemmän aikaa suunnitteluun ja asiakkaan konsulttina olemiseen.

Dylanin mukaan tilitoimistoala tarvitsee ihmisiä, jotka osaavat ottaa konsultin viittaa harteilleen eivätkä jumiudu vallitseviin ajatusmalleihin tai käytäntöihin. Menestyäkseen kirjanpitäjän työssä on ymmärrettävä, miten asiat tehdään paremmin asiakkaan näkökulmasta.

Hän uskoo pitkäaikaiseen, luottamukselliseen asiakassuhteeseen ja korostaa, miten läheiseksi kirjanpitäjän ja asiakkaan suhde saattaa muodostua. Dylan kutsuu lempeästi tätä osaa työstään terapeutin tehtäviksi.

”Pelkkä huolellisuus ja matemaattinen lahjakkuus eivät ole avainasioita. Alallamme tarvitaan monenlaisia taitoja, muun muassa vuorovaikutustaitoja, koska välillä kirjanpitäjän täytyy olla myös ns. henkilääkärinä”, Dylan Hughes selittää ja jatkaa:

”Kirjanpitäjän työssä on yksi aika jännä piirre; joskus kirjanpitäjä on paremmin tietoinen asiakkaansa asioista kuin vaikkapa asiakkaan puoliso. Tietyllä tapaa välillemme kehittyy hyvin läheinen suhde; meistä tulee todelliset kumppanit talousasioiden hoitamisessa.”

Tilitoimistoni on kiinnostunut hyvinvoinnistani”

”Ilmapiiri tilitoimistollamme on erittäin hyvä. Työskentelemme puhaltamalla yhteen hiileen. Kannustamme, autamme ja sparraamme toisiamme”, iloitsee Hughes.

Toimistotyöskentelyn vastapainoksi TYKY-päivinä Talouskolmion tiimi unohtaa hetkeksi työnasiat ja vahvistaa tiimihenkeään ja hyvinvointiaan liikunnallisen aktiviteetin kautta.

Kun Dylanilta kysyy, miten hän ja hänen kollegansa suhtautuivat Talouskolmion liittymiseen Aallon Group -konserniin, hän ilostuu ja vastaa: ”Olemme erittäin innostuneita tulevaisuuden odotteista osana Aallon Groupia. Meillä on nyt vahvempi noja selän takana, millä voimme palvella nykyisiä asiakkaita entistä paremmin ja saamme myös uusia asiakkaita. Jos konsernin kautta tulee toimivia käytäntöjä, joiden soveltamisesta on tilitoimistollemme hyötyä, niin se on vaan kotiin päin!”

Kiinnostavatko taloushallinnon polttavat aiheet?

Tilaa uutiskirjeemme, niin saat jatkossa koonnin tämänkaltaisista artikkeleistamme sekä tiedon taloushallinnon keskeisistä ajankohtaisista aiheista suoraan sähköpostiisi.

Taloushallinnon aiheita käsitteleviä asiantuntija-artikkeleitamme tuottavat muun muassa talouden, juridiikan ja verotuksen erikoisasiantuntijamme.

  • Tutustu tietosuojaselosteeseen tästä. Voit perua uutiskirjetilauksesi helposti milloin vain.